Slimme Strategieën voor Moeilijke Werk Situaties
Siok-Lian Sih
05/15/2024
3 min
0

Win-Win: Slimme Strategieën voor Moeilijke Werk Situaties

05/15/2024
3 min
0


Leiderschap in Uitdagingen: Hoe Je Lastige Situaties Omzet in Succes


Reageer jij ook directief op lastige situaties, maar hoop je vaak dat het vanzelf wel goedkomt? Je bent niet de enige. Gelukkig is er een oplossing. Het is mogelijk om situaties om te buigen naar een 'win-win'. Dit vraagt om extra inspanning en mensenkennis van jou als professional of leidinggevende, maar het levert duurzame relaties op waarin ieders talent optimaal tot zijn recht komt. Samen met plezier je doelen behalen, wie wil dat nu niet?


1. De deur naar verandering gaat naar binnen toe open

Als je iets als lastig ervaart, is de automatische neiging vaak om te gaan pushen of er snel vanaf te willen zijn, soms zelfs met een leugentje om bestwil. Dit werkt echter niet op de lange termijn om de werkrelatie effectief en leuk te houden. Wat wel werkt, is een moment nemen om naar binnen te kijken en jezelf af te vragen: 'Wat zegt dit over mij?'. Ben ik te gedreven? Zeg ik dingen bot en directief? Ben ik lui en wil ik het afschuiven? Loop ik voor de troepen uit? Komt het voort uit een negatieve emotie?

Deze zelfreflectie is cruciaal. Leer van de antwoorden die je vindt. Misschien ontdek je dat je op een rustiger manier moet communiceren of dat je je boodschap anders kunt verpakken. Wees bereid om over jezelf te lachen. Door je eigen valkuilen en beperkingen te kennen, kun je veel effectiever worden. Je weet wanneer je hulp moet vragen, waarin je tekortschiet en wat je juist goed kunt. Persoonlijk leiderschap is essentieel voor goede samenwerking. Werken is mensenwerk, niet simpelweg een plan uitrollen en doorvoeren.


2. Maak contact in plaats van te blijven zenden en argumenteren

Iedereen ziet de dingen anders. Onderzoek de belevingswereld van anderen en stel er vragen over. Wees nieuwsgierig naar de oorzaken van situaties. Zonder oordelen. Reacties van anderen negeren, afwijzen of bagatelliseren verstarren ieder proces. Door eerst contact te maken op het niveau van communicatie en emoties, kun je de houding van mensen veranderen.

Hier zijn enkele interventies die je kunt plegen:

  • Vraag waarom iemand zo reageert.
  • Laat iemand zelf de voor- en nadelen van de situatie benoemen en vraag door.
  • Vraag waarom iemand weerstand heeft of een bepaalde houding aanneemt.
  • Vraag waar ze zich zorgen over maken.
  • Vertel wat de situatie met jou doet.
  • Vraag of ze zelf betere ideeën hebben om het geschetste doel te behalen.

Wees ook bereid jouw eigen gedrag aan te passen als je daar iets over leert tijdens zo’n gesprek. Door een lastige situatie bespreekbaar te maken en te onderzoeken, kom je samen op nieuwe en vaak betere ideeën. En dan zit je opeens weer in de flow.


3. Geef ruimte aan ieders behoefte aan vrijheid en autonomie

Jij bent niet de enige die de gelegenheid wil krijgen om naar eigen inzicht te handelen. Iedereen verlangt naar voldoening in zijn of haar werk, om vanuit enthousiasme en met creativiteit mooie resultaten te behalen. Zoek uit wat de waarden van anderen zijn en speel daarop in. Als iemand waarde hecht aan ‘succes’, geef die persoon dan een uitdagend nieuw doel. Is iemands waarde ‘orde’, zorg dan dat je gestructureerd en duidelijk communiceert. Voor mensen die van ‘geborgenheid’ houden is veiligheid belangrijk.

Daarnaast kun je de lastige en vaak stressvolle situatie weer leuk maken door aan te sluiten op gedeelde waarden en ‘purpose’: de achterliggende bedoeling van de organisatie. Bijvoorbeeld 'Making things better' of 'Go further'. Dit motiveert mensen snel om samen tot goede resultaten te komen. Er ontstaat dan veel positiviteit waarin iedereen efficiënt, innovatief en enthousiast presteert.


4. Durf te differentiëren

Niet alle professionals zijn gelijk in de manier waarop je met ze kunt samenwerken. Je moet kunnen en durven differentiëren. Dit is vergelijkbaar met hoe ouders met hun kinderen omgaan; ze merken dat het ene kind meer initiatief toont dan het andere. Onderzoek eerst hoe de persoon in elkaar steekt zodat je kunt aansluiten bij zijn of haar belevingswereld.


5. Heb lol in veranderen en leren

Verandering brengt vaak onzekerheid met zich mee. Experimenteer met nieuw gedrag en benoem samen wat goed gaat en wat niet. Deel zowel je successen als je missers. Dit maakt de situatie luchtiger en geeft humor een plek in het proces. Gun jezelf de mogelijkheid om te experimenteren met nieuw gedrag. Doe dit bijvoorbeeld door te benoemen wat 'we' moeten behouden, wat 'we' moeten reduceren en wat 'we' nieuw moeten aanleren. Accepteer en deel de 'missers' zoals kinderen op ontdekkingstocht dat doen, en vier ook de successen. Dit maakt het proces luchtiger en plezieriger.


6. Laat je overtuigingen los

Je overtuigingen bepalen hoe je de wereld benadert. Vaak ben je je niet bewust van de opvattingen die je aanpak bepalen tijdens lastige situaties. Onderzoek je aannames opnieuw en stel jezelf vragen zoals: 'Komt het wel eens voor dat ik ontken dat ik dit zelf ook wel eens deed?' Blijf de frustratie of kwaadheid voelen die bij je opkomt en vraag jezelf af wat je ervan kunt leren. Door dit soort oefeningen word je toleranter naar jezelf en anderen, en krijg je meer speelruimte om nieuwe dingen uit te proberen. Zo sta je open en onbevangen in situaties en kun je effectiever samenwerken.


Met deze tips kun je lastige situaties omzetten in waardevolle leerervaringen en duurzame samenwerkingen. Persoonlijk leiderschap, communicatie en zelfreflectie zijn de sleutel tot succes in elke professionele omgeving.

Reacties