Minder haasten meer genieten? Wat oudere mensen zeggen..

Je herkent ze vast wel, de dagen die bestaan uit rennen, vliegen naar en van werk, school en sportclubjes van de kinderen. Het zijn van die dagen dat je geleefd wordt en pas ’s avonds op de bank kan uitblazen, al zappend voor de televisie. Beleef je nog plezier aan dat soort dagen? Weinig. Ze vreten energie, en eigenlijk vergeet je door het strakke schema te genieten van de kleine dingen om je heen. Met enige regelmaat vraag ik mezelf af of dat ook anders kan, of ik niet vergeet te genieten omdat alles zo snel gaat. In dit gevoel word ik bevestigd als ik oudere mensen hoor zeggen dat ze meer hadden moeten genieten van het leven. Dat ze minder gehaast en meer in het moment hadden moeten leven. Genieten van de kleine dingen, hoe doe je dat? Wat zijn nou die dingen die zij anders aangepakt zouden hebben, als ze toen geweten hadden wat ze nu weten? Er is veel over te lezen. Bij deze een greep uit talloze wijze en bruikbare adviezen:

  1. Meer genieten van je gezin.

Het hebben van een gezin brengt vaak een hoop gestress en georganiseer met zich mee. Soms zo veel dat je geen tijd meer neemt er in rust van te kunnen genieten. Vaak heb je weer even een eye-opener nodig, om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

  1. Gezonder leven.

Hier zit vaak een ‘had ik maar’ component achter. Oudere mensen zouden gezien de gebreken van hun lichaam nu, vroeger meer aan onderhoud van hun lijf hebben gedaan. Gezonder eten, meer bewegen, om maar zo lang mogelijk goed ter been, zonder hulpstukken, zelfstandig te kunnen blijven.

  1. Kies een baan vanuit intrinsieke waarden, niet om het geld.

Geld is wel makkelijk, maar uiteindelijk geeft iets doen waar je hart ligt, waar je energie van krijgt, veel meer genoegdoening dan geld. Zo blijven maar weinig mensen hangen in een baan waarin ze genoeg geld verdienen, maar die hun geen uitdaging biedt. Mensen hechten een bepaald soort intrinsieke waarde aan werk. Met werk kunnen mensen bijdragen aan de maatschappij, ze tellen mee.

  1. Verspil geen tijd aan zorgen maken.

Als je je zorgen maakt over dingen waar je wat aan kunt doen, doe dat dan. Als je dingen niet kunt veranderen, hoef je je daar verder ook geen zorgen meer over te maken. Dit is een van de beste uitspraken die ik ooit ben tegengekomen.

  1. Leef je leven alsof het zomaar afgelopen kan zijn.

Klinkt misschien wat cru, maar het kan zo maar het geval zijn. Blijf niet zitten met losse eindjes, schuif geen dingen vooruit. Doe belangrijke dingen nu. Je hoort mensen wel vaker zeggen dat hun leven er heel anders uit zou zien als ze de kans kregen alles opnieuw te beleven, maar dan wel de kennis die ze nu hebben.

  1. Kies je levenspartner met de uiterste zorg.

Hoe waar is dit!! We hebben het over een levenspartner, iemand waar je oud mee wilt worden. Geen onderwerp voor overhaaste beslissingen. Neem alle tijd die je nodig hebt om iemand echt te leren kennen.

Bovenstaande is maar een greep uit wijze levenslessen van oudere mensen. Ze helpen je te relativeren en te kijken naar wat belangrijk is. Zie hieronder een paar linkjes naar interessante sites en uitspraken. De boodschap die ik er vooral uit haal is: Wees zuinig met je tijd. Besteed het aan mensen of zaken die het waard zijn. Probeer meer te genieten van het moment, het is zo voorbij.

Mocht je zelf nog leuke tips of wijsheden hebben, ik hoor ze graag!

(Lees meer tips en citaten of wat interessante onderzoeken).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *