Hoe pak je uitstelgedrag aan?

Zeker wanneer het vervelende klussen betreft gaan mensen uitstellen. We doen dan liever eerst andere (niet urgente), leukere dingen dan die vervelende taak. Natuurlijk weten we beter, maar ja…

Wat wordt vooral uitgesteld?

Taken die energie kosten. Waar je geconcentreerd aan moet werken, waar je moeite voor moet doen en die niet direct iets opleveren. Zo gauw iets dus energie, discipline en doorzettingsvermogen kost, wordt het vinden van een excuus al snel heel makkelijk.

Waarom stellen mensen uit?

Er zijn meerdere redenen om zaken uit te stellen, onder andere:

  1. Instant gratification, korte termijn bevrediging, zoals het checken van je facebook of het sturen van een app. Dit levert direct plezier op en is daarom veel verleidelijker om te doen. Meer dan bijvoorbeeld het aangaan van een moeilijk gesprek of het schrijven van een saai rapport, wat langdurige inspanning en concentratie vraagt en ook niet direct iets oplevert.
  2. Perfectionistisch zijn of juist faalangstig: Perfectionisten willen zaken tot in de puntjes geregeld hebben, stellen vaak onhaalbare doelen waardoor ze acties uitstellen. Mensen met faalangst hechten te veel waarde aan het oordeel van anderen, zodat ze niet tot actie durven over te gaan en dingen uitstellen. Vaak bestaat er ook een verband tussen perfectionisme en faalangst. De perfectionist wil zaken zo goed afleveren dat hij of zij bang wordt om te falen en daardoor taken gaat uitstellen.
  3. Het overzicht raakt zoek, want inmiddels liggen er zo veel taken op je te wachten, dat je niet  meer weet waar je moet beginnen. Je hebt geen idee hoeveel tijd waaraan besteed moet worden en een planning ontbreekt. Dit werkt niet bepaald uitnodigend en geeft ook een onplezierig gevoel.

Wat levert uitstelgedrag op?

Stress. Uiteindelijk kost het je veel meer tijd. Je werk komt nooit af en dat vreet energie. Je hebt inderdaad de korte termijn bevrediging van de kleine dingetjes, maar ook die doe je dan met minder plezier, omdat een stemmetje in je hoofd zegt dat je je eigenlijk toch met iets anders bezig zou moeten houden. Je geniet dus minder van de leuke dingen. Ondertussen blijft de klus geduldig liggen en hoe langer je wacht, hoe urgenter, stressvoller en groter hij wordt. Hoe langer je uitstelt, hoe meer je opziet tegen die berg en hoe minder je nog doet. Uitstelgedrag maakt ook nog eens passief.

Wat kun je eraan doen?

Gewoon verstand op nul zetten en beginnen. Wat natuurlijk wel helpt is het maken van een planning. Een paar tips hierbij:

  1.  Zet alles wat je nog moet doen op een grote lijst en bepaal wat je wanneer gaat doen. Plan genoeg tijd tussen de taken in, zodat je niet in de stress hoeft te schieten als je ergens langer mee bezig bent.
  2. Hak grote projecten in kleine stukjes. Het geeft meer energie als je kleine beetjes af kunt vinken in plaats van dat je wacht tot het hele project af is.
  3. Wissel vervelende zaken af met iets leuks, waar je weer even een boost van krijgt. Beloon jezelf met iets leuks. Al is het maar een kop koffie.
  4. Kijk ook eens naar je energielevels. De meeste mensen zijn in de ochtend op hun best en hebben na de lunch even een dip. Prima om dan wakker te blijven met wat actieve zaken, zoals het plegen van telefoontjes of het opruimen van je bureau.
  5. Plan niet teveel op een dag. Mensen hebben vaak een te positief idee van tijd, houden vaak geen rekening met ongeplande zaken die tussendoor komen. Als het meevalt met het afhandelen van taken, voelt het prettiger er nog iets bij te kunnen doen, dan ergens niet aan toe te komen.

Wat levert plannen op?

Meer tijd en energie om leuk of nuttig te besteden! Vooral moeilijke klussen die afgerond zijn leveren meer energie, omdat je trots kunt zijn op jezelf én omdat ze mentaal de leuke dingen niet langer in de weg staan. Het geeft een tevreden gevoel over jezelf en daarbij geniet je meer van de kleine dingen.

Begin direct!

Blok alle afleidende telefoontjes, mails en pop-ups, zet internet uit. Ga het doen! Handel één taak tegelijk af. Zie vooral het eindresultaat al voor je, dan weet je waar je naartoe werkt. Het zorgt voor minder afleiding en helpt je bij het houden van je focus. Ik hoor heel graag wat jij als eerste aan gaat pakken!

Zijn er redenen waarom jij maar blijft uitstellen? Mail mij, dan help ik je graag op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *