Voor wie wil leren ‘nee’ zeggen

Op een vraag die ze eigenlijk niet uitkomt zeggen veel mensen eerder ‘ja’ dan ‘nee’ omdat ‘nee’ zeggen lastiger lijkt. Waarom doen ze dat? Omdat mensen over het algemeen geneigd zijn te willen helpen of omdat ze aardig gevonden willen worden. Kort geleden nog stapte ik zelf (weer) in deze valkuil. Mijn woensdagmiddag is namelijk al jarenlang gereserveerd voor de kinderen met alle bijbehorende activiteiten. Ik maak dan steevast geen zakelijke afspraken, maar een uitzondering dacht ik voor een keer wel te kunnen maken. Lang verhaal kort: Het gevolg was een berg stress voor een afspraak die ik uiteindelijk nog moest afzeggen ook omdat zoonlief mijn huissleutels had verstopt in de paar tellen dat hij even alleen was. Ik had mij enorm veel frustratie en ergernis kunnen besparen door dat simpele woordje van drie letters. Om het echt af te leren werd ik daar gisteren nog even aan herinnerd toen er een boete voor te hard rijden op die bewuste dag op de mat viel.

Wat heb ik hiervan geleerd? Met ‘nee’ zeggen zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Met ‘nee’ zeggen kom je voor jezelf op. Je bewaakt je eigen grenzen en maakt ruimte voor jezelf. ‘Nee’ zeggen dus, als het even kan op het juiste moment, want als je bij nader inzien je mening herziet kost dat meer energie dan wanneer je op het juiste moment ‘nee’ zegt. Je gaat dan toch redenen verzinnen en een ander moment kiezen voor dezelfde boodschap. Als je gevraagd wordt voor iets wat jou niet uitkomt zijn hier alvast wat tips:

1. Visualiseer wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen jezelf. Wat levert het je op?
2. Omgekeerd, visualiseer maar eens wat het je allemaal gaat kosten.
3. Bedenk een rijtje “Daar kom ik nog op terug” zinnen voor als je niet direct ‘nee’ durft te zeggen. Bijvoorbeeld:

• Je overvalt me hier mee, ik denk hier graag nog even over na.
• Hier had ik niet op gerekend, ik bel je zo terug.
• Het komt nu niet uit, kan ik je daar straks over spreken?

Het schijnt ook te helpen wanneer je het woord ‘en’ gebruikt in plaats van ‘maar’ en wel om de reden dat ‘en’ verbindt en ‘maar’ afstand schept. Wanneer je bang bent iemand te kwetsen door ‘nee’ te zeggen, probeer het dan maar eens met de volgende zinnen waarin je ‘nee’ zegt en toch de vraag van de ander hoort en respecteert.

• Ik hoor wat je zegt, en nee.
• Ik waardeer je vraag, en nee.
• Dank dat je me dat vertelt, en nee.
• Dank je voor het vragen, en nee.
• Ik heb nu geen passend antwoord en totdat ik het helder heb, nee.
• Ik heb nog geen idee. Vraag het op een ander tijdstip.

Bedenk ook dat je over het algemeen meer gewaardeerd wordt om je duidelijkheid dan om je wispelturigheid. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander weet hij gelijk waar hij aan toe is en kan hij iemand anders vragen of met een ander voorstel komen. Het is misschien even door de zure appel heen bijten, maar het moment waarop je iemand naar jouw gevoel moet teleurstellen duurt maar kort in vergelijking met wat het jou daarna allemaal oplevert. Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Denk ja! Deze keer zeg ik ‘nee’! En ik hoor graag wat het je opgeleverd heeft!

8066dc70c142f6f551238c5a6d6459f1[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *