Keuzes maken is stress verminderen

Zodra er kinderen komen gaan de meeste vrouwen parttime werken. In Nederland spreken we van het 1,5-verdienersmodel. Feitelijk zitten we nog maar zo rond de één-en-een-kwart, (Trouw). Veel vrouwen werken wel, maar in parttime banen. En toch ervaren zij veel stress. Hoe komt dat? Ligt dat alleen aan het feit dat in de meeste gevallen het huishouden zowel als de zorg voor de kinderen op hun schouders terecht komt? Met daarnaast die parttime baan? Of is het ook omdat we zoveel moeten van onszelf?

Tegenwoordig verdrinken we in de keuzemogelijkheden, rennen we onszelf voorbij en hebben we het gevoel nooit eens aan onszelf toe te komen. We voelen ons geleefd door onze baan, door de schooltijden en de sportclubjes van onze kinderen en de afspraken met onze vrienden en familie. Op den duur gaat zich dat wreken en krijgen we stress. Hiermee worden we er niet gezelliger op:  Gestreste mensen hebben vaak last van slapeloosheid, zijn humeurig en emotioneel instabiel. Ze hebben moeite met zich concentreren en kunnen op den duur zelfs depressief worden. Geen wenselijke situatie voor zowel thuis als op het werk.

Kunnen we hier wat aan doen? Jazeker! Het enige wat je hoeft te doen is: Keuzes maken! Een goede werknemer zijn, een goede moeder en een goede echtgenote.. Het probleem is dat we álles willen, maar met een beetje logisch nadenken gaat dat gewoon niet. In een week zitten nou eenmaal ‘maar’ 168 uren. De tijd die je sowieso kwijt bent aan alleen al het voldoen aan de basisbehoefte van je lijf zoals eten, slapen, wassen enz. ligt gemiddeld op 90 uur per week. Dan blijft er ‘slechts’ 78 uur over om in te vullen met jouw tijdsbesteding. Stel je werkt 40 uur, inclusief reistijd, dan hou je nog 38 uur over voor jezelf, gedeeld door 7 is ongeveer 5,5 uur per dag. Verdeel dit over hobby’s, sociale contacten, sport en gezin en je komt tijd te kort voor je het weet.

Conclusie, het is zaak deze resterende tijd te besteden aan dingen die er toe doen. Ga maar bij jezelf na, wat is er nou echt belangrijk? Hoe besteed ik eigenlijk mijn tijd? Wat kun je als eerste laten vallen om meer rust te creëren? Moeten mijn kinderen op pianoles, hockey en turnen tegelijk? Kan dat niet wat minder? Misschien willen zij liever gewoon eens afspreken met een vriendje of vriendinnetje zonder overal heen gesleept te worden. Keuzes maken, en vooral ook nee zeggen tegen dingen die niet belangrijk zijn, ook al lijken ze dat wel, kan al heel veel tijd opleveren. Hoe doe je dat? Begin maar eens met deze drie punten:

  • Maak een lijst van alles wat je nog te doen hebt, en geef daar een rangorde aan. Zijn de punten onderaan de lijst echt noodzakelijk? Kun je die schrappen?
  • Breng eens in kaart hoeveel tijd je besteedt aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. Kunnen telefoongesprekken korter, kun je dingen uitbesteden, hoe lang zit je eigenlijk achter je pc of televisie? Handig om eens een keer een overzicht te maken van deze tijdvreters, gewoon om je eens bewust te maken en om je tijd wat efficiënter in te delen.
  • Zeg eens ‘nee’ als je met iets opgezadeld wordt waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Daarmee zeg je uiteindelijk ‘ja’ tegen jezelf.

Het lijken allemaal open deuren en platgetreden paden, maar met dit laatste punt ging ik zelf kort geleden nog finaal de mist in. Over het jezelf onnodig moeilijk maken, daarover in mijn volgende blog meer. In ieder geval hoor ik graag hoe jullie erover denken. Is bovenstaande herkenbaar? En wat ga jij schrappen van jouw to-do lijst? Ik hoor graag je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *