Maandelijks archief: augustus 2017

Het vasthouden van je vakantiegevoel

Waar ik vroeger gelijk de dag na de vakantie weer aan het werk ging om de post-vakantie-blues te vermijden, doe ik er nu alles aan om zo lang mogelijk in het vakantiegevoel te blijven hangen. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar stekken van een zwarte bamboe en wat rozemarijn van mijn vakantieadres meegenomen die hier waarschijnlijk nooit wortel zullen schieten, maar toch in staat zijn mijn gedachten weer af te laten dwalen naar de afgelopen paar vrije weken. Ook bekijk ik nog steeds de vakantiefoto’s op mijn telefoon en bij gebrek aan een keuken (foutje in de levering) ben ik ook al 10 dagen aan het kamperen in eigen huis. (Dat laatste draagt overigens niet bij aan het vakantiegevoel.) Dus hoe kun je wel langer je vakantiegevoel rekken? Bij deze een korte selectie van een paar van mijn favorieten:

  1. Neem iets mee wat ruikt naar je vakantie

Geur is razendsnel in staat je terug te brengen naar iets uit het verleden. Je ziet als het ware een filmpje voorbij komen uit je geheugen. Zo doet de geur van hars mij altijd nog denken aan lang geleden vakanties met mijn familie op Mallorca. Geur heeft geheugentechnisch gezien zelfs nog een meerwaarde boven beeld en geluid omdat het niet alleen beelden uit je geheugen ophaalt maar ook de bijbehorende emotie, zo ontdekte de Amerikaanse onderzoekster Rachel Herz. De neus is namelijk het enige zintuig dat direct in verbinding staat met de amygdala. Dit deel van ons brein speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van emoties. Overigens schijnt het effect van geur wel onderhevig te zijn aan slijtage, net zoals een lekkere parfum die je na verloop van tijd niet meer ruikt. Wat heeft dan een langer effect?

  1. Foto’s

Stel je favoriete vakantiefoto in als screensaver, wissel ze af en toe af met andere vakantiefoto’s. Iedere keer dat je je computer opstart word je even in een positieve stemming gebracht. Ook op je WhatsApp kun je een vakantiefoto als achtergrond kiezen. En waarom zou je je beperken tot je telefoon en pc? Ook in huis kun je je foto’s vervangen door vakantiekiekjes.

  1. Buiten eten (als je een tuin of balkon hebt) en andere vakantiegewoontes nog even volhouden

Tijdens de vakantie aten we ‘s avonds buiten en speelden we iedere avond ook Rummikub of trictrac. Gek genoeg hangen we hier ’s avonds gelijk weer voor de buis. Waarom eigenlijk? Juist, oude gewoontes. Hou thuis die avonden nog even voor elkaar. De buis is gewoon te makkelijk vertier.

 

  1. Voorpret, oftewel, boek alvast een volgende vakantie

Sinds ik gebonden ben aan schoolvakanties is het zaak veel eerder in het jaar al een vakantie te boeken. Wat ik sindsdien merk is dat het niet alleen veel stress scheelt omdat alle bestemmingen er nog zijn, maar dat de voorpret al veel eerder weer begint. Je hebt gelijk weer iets om naar uit te kijken.

 

  1. Boek vrije tijd en leuke dingen in je agenda

Nu is het plannen van een volgende vakantie misschien nog ver weg, maar wat je nu gelijk wel al kunt doen, is het plannen van je vrije tijd. Plan minstens een uur per dag voor jezelf in, het hoeft nog niet eens bekend te zijn wat je gaat doen, maar wel dat dat uur voor jou is. Plan deze vrije uren als eerste in, voordat je alle (werk)taken in je agenda zet, en geef ze een vrolijke kleur. De kans is drie keer groter dat je je er aan houdt. Bovendien geef je jezelf iedere dag iets leuks om naar uit te kijken.

 

Samengevat, gebruik je zintuigen om je vakantiegevoel zo veel mogelijk te verankeren en geef jezelf een leuk vooruitzicht waar je lang van tevoren al van kunt genieten. Heb jij ook nog leuke tips? Ik hoor ze graag.