Maandelijks archief: september 2014

Minder haasten meer genieten? Wat oudere mensen zeggen..

Je herkent ze vast wel, de dagen die bestaan uit rennen, vliegen naar en van werk, school en sportclubjes van de kinderen. Het zijn van die dagen dat je geleefd wordt en pas ’s avonds op de bank kan uitblazen, al zappend voor de televisie. Beleef je nog plezier aan dat soort dagen? Weinig. Ze vreten energie, en eigenlijk vergeet je door het strakke schema te genieten van de kleine dingen om je heen. Met enige regelmaat vraag ik mezelf af of dat ook anders kan, of ik niet vergeet te genieten omdat alles zo snel gaat. In dit gevoel word ik bevestigd als ik oudere mensen hoor zeggen dat ze meer hadden moeten genieten van het leven. Dat ze minder gehaast en meer in het moment hadden moeten leven. Genieten van de kleine dingen, hoe doe je dat? Wat zijn nou die dingen die zij anders aangepakt zouden hebben, als ze toen geweten hadden wat ze nu weten? Er is veel over te lezen. Bij deze een greep uit talloze wijze en bruikbare adviezen:

  1. Meer genieten van je gezin.

Het hebben van een gezin brengt vaak een hoop gestress en georganiseer met zich mee. Soms zo veel dat je geen tijd meer neemt er in rust van te kunnen genieten. Vaak heb je weer even een eye-opener nodig, om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

  1. Gezonder leven.

Hier zit vaak een ‘had ik maar’ component achter. Oudere mensen zouden gezien de gebreken van hun lichaam nu, vroeger meer aan onderhoud van hun lijf hebben gedaan. Gezonder eten, meer bewegen, om maar zo lang mogelijk goed ter been, zonder hulpstukken, zelfstandig te kunnen blijven.

  1. Kies een baan vanuit intrinsieke waarden, niet om het geld.

Geld is wel makkelijk, maar uiteindelijk geeft iets doen waar je hart ligt, waar je energie van krijgt, veel meer genoegdoening dan geld. Zo blijven maar weinig mensen hangen in een baan waarin ze genoeg geld verdienen, maar die hun geen uitdaging biedt. Mensen hechten een bepaald soort intrinsieke waarde aan werk. Met werk kunnen mensen bijdragen aan de maatschappij, ze tellen mee.

  1. Verspil geen tijd aan zorgen maken.

Als je je zorgen maakt over dingen waar je wat aan kunt doen, doe dat dan. Als je dingen niet kunt veranderen, hoef je je daar verder ook geen zorgen meer over te maken. Dit is een van de beste uitspraken die ik ooit ben tegengekomen.

  1. Leef je leven alsof het zomaar afgelopen kan zijn.

Klinkt misschien wat cru, maar het kan zo maar het geval zijn. Blijf niet zitten met losse eindjes, schuif geen dingen vooruit. Doe belangrijke dingen nu. Je hoort mensen wel vaker zeggen dat hun leven er heel anders uit zou zien als ze de kans kregen alles opnieuw te beleven, maar dan wel de kennis die ze nu hebben.

  1. Kies je levenspartner met de uiterste zorg.

Hoe waar is dit!! We hebben het over een levenspartner, iemand waar je oud mee wilt worden. Geen onderwerp voor overhaaste beslissingen. Neem alle tijd die je nodig hebt om iemand echt te leren kennen.

Bovenstaande is maar een greep uit wijze levenslessen van oudere mensen. Ze helpen je te relativeren en te kijken naar wat belangrijk is. Zie hieronder een paar linkjes naar interessante sites en uitspraken. De boodschap die ik er vooral uit haal is: Wees zuinig met je tijd. Besteed het aan mensen of zaken die het waard zijn. Probeer meer te genieten van het moment, het is zo voorbij.

Mocht je zelf nog leuke tips of wijsheden hebben, ik hoor ze graag!

(Lees meer tips en citaten of wat interessante onderzoeken).

 

 

Hoe je ook ad-hoc-zaken kunt plannen

Meestal probeer ik zo efficiënt mogelijk te werk te gaan maar eerlijkheidshalve werk ik zelf ook niet altijd zo gestructureerd en efficiënt als ik wel zou willen. Daarbij ben ik er van overtuigd dat er ook ruimte moet blijven voor ongestructureerde, ad-hoc-zaken. Niets is zo vermoeiend als overal controle over te willen hebben. Soms moet je dingen ook eens op hun beloop laten. Soms lossen dingen zich vanzelf op. Soms moet je ook van je plan af kunnen wijken zonder daar helemaal gefrustreerd van te raken. Want moet alles persé van A tot Z gepland worden op een dag? Geeft dat juist niet veel meer stress en frustratie als iets onverwachts door al die plannen heen walst? In hoeverre is een beetje chaos juist wel prettig? Is het niet zo dat de meeste mensen een zekere mate van structuur wel nodig hebben, maar dat er ook ruimte moet zijn voor wat prettige chaos, zodat je ook ruimte overhoudt voor wat spontaniteit of creativiteit? Er zou toch een optimale balans te vinden moeten zijn tussen spontaniteit en structuur die ten goede komt aan een prettige, creatieve manier van werken. Dus planmatig en doelgericht werken enerzijds, en zonder frustratie af kunnen wijken van het plan anderzijds. Hoe je dat doet? De oplossing is eigenlijk heel simpel.

4 Tips om met ad-hoc-zaken om te gaan:

  1. Plan ad-hoc zaken, reserveer er tijd voor in je agenda

Hou rekening met onvoorziene zaken. Meestal wordt een agenda veel te vol gepland, zonder tussenpozen ingedeeld tot de laatste minuut met eigenlijk te veel taken voor één dag. Zodra er iets fout gaat en Murphy’s law toeslaat, krijg je de lijst al niet meer af, wat zorgt voor frustratie en meer stress. Daarom is het veel handiger om een buffer in te bouwen, waarbij je dat op kunt vangen. Reserveer iedere dag een uur extra voor onverwachte dingen, voor ad-hoc-zaken. Immers, als het een gegeven is dat ongeplande zaken nou eenmaal gebeuren, waarom zou je die dan niet incalculeren voor minder stress, meer productiviteit? Natuurlijk roep je in eerste instantie dat je geen tijd hebt om 5 uur in de week te plannen voor niks doen, maar ja, onvoorziene dingen gebeuren toch wel. Waarom zou je daar niet vast tijd voor maken? En gebeurt er onverhoopt niets, geniet dan even van dit vrije moment, drink op je gemak een bakje koffie en doe iets wat je leuk vindt. Het resulteert in meer energie en minder stress dan wanneer je achter de feiten aan blijft rennen.

  1. Plan minder zaken

Zoals hierboven al even werd aangestipt, mensen willen te veel, plannen te veel en komen er vervolgens niet aan toe. Dit levert weer meer stress en frustratie, overwerk, achterstallig werk wat thuis in de avonduren moet gebeuren, etc. etc. Dit gaat allemaal ten koste van het werkplezier. Stel daarom een haalbaar doel en houd zaken behapbaar. Wees realistisch met wat je kunt doen op een dag. Je haalt meer energie en voldoening uit een kortere to-do-lijst die je af kunt vinken, dan een lange to-do-lijst waarop je alles steeds door moet schuiven.

  1. Wees realistisch over tijd

Mensen denken vaak te positief over hoeveel tijd een klusje in beslag neemt. Zo ben je snel geneigd te denken: “Dat doe ik wel even”, om er vervolgens achter te komen dat je 20 minuten aan de telefoon hebt gehangen voor een gesprek waarbij je dacht met 10 minuten klaar te zijn. Het zou al heel veel helpen als je dubbel zoveel tijd plant voor de taken die je moet doen.

  1. Wees flexibel

Je kunt niet alles voorzien. Het helpt al om dat te accepteren. Onvoorziene dingen horen erbij, laat je er niet door frustreren.

Probeer bovenstaande tips maar eens uit voor een week. Je zal zien dat je door ‘chaos’ planning juist minder ‘chaos’ zult hebben. Daarbij, een beetje chaos zorgt er ook voor dat je meer leert improviseren, dat je wat creatiever wordt en zo misschien wel tot nog betere oplossingen komt dan voorheen. Ik hoor graag wat jullie bevindingen zijn en of jullie meer tips hebben!