Maandelijks archief: juni 2013

Voor wie wil leren ‘nee’ zeggen

Op een vraag die ze eigenlijk niet uitkomt zeggen veel mensen eerder ‘ja’ dan ‘nee’ omdat ‘nee’ zeggen lastiger lijkt. Waarom doen ze dat? Omdat mensen over het algemeen geneigd zijn te willen helpen of omdat ze aardig gevonden willen worden. Kort geleden nog stapte ik zelf (weer) in deze valkuil. Mijn woensdagmiddag is namelijk al jarenlang gereserveerd voor de kinderen met alle bijbehorende activiteiten. Ik maak dan steevast geen zakelijke afspraken, maar een uitzondering dacht ik voor een keer wel te kunnen maken. Lang verhaal kort: Het gevolg was een berg stress voor een afspraak die ik uiteindelijk nog moest afzeggen ook omdat zoonlief mijn huissleutels had verstopt in de paar tellen dat hij even alleen was. Ik had mij enorm veel frustratie en ergernis kunnen besparen door dat simpele woordje van drie letters. Om het echt af te leren werd ik daar gisteren nog even aan herinnerd toen er een boete voor te hard rijden op die bewuste dag op de mat viel.

Wat heb ik hiervan geleerd? Met ‘nee’ zeggen zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Met ‘nee’ zeggen kom je voor jezelf op. Je bewaakt je eigen grenzen en maakt ruimte voor jezelf. ‘Nee’ zeggen dus, als het even kan op het juiste moment, want als je bij nader inzien je mening herziet kost dat meer energie dan wanneer je op het juiste moment ‘nee’ zegt. Je gaat dan toch redenen verzinnen en een ander moment kiezen voor dezelfde boodschap. Als je gevraagd wordt voor iets wat jou niet uitkomt zijn hier alvast wat tips:

1. Visualiseer wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen jezelf. Wat levert het je op?
2. Omgekeerd, visualiseer maar eens wat het je allemaal gaat kosten.
3. Bedenk een rijtje “Daar kom ik nog op terug” zinnen voor als je niet direct ‘nee’ durft te zeggen. Bijvoorbeeld:

• Je overvalt me hier mee, ik denk hier graag nog even over na.
• Hier had ik niet op gerekend, ik bel je zo terug.
• Het komt nu niet uit, kan ik je daar straks over spreken?

Het schijnt ook te helpen wanneer je het woord ‘en’ gebruikt in plaats van ‘maar’ en wel om de reden dat ‘en’ verbindt en ‘maar’ afstand schept. Wanneer je bang bent iemand te kwetsen door ‘nee’ te zeggen, probeer het dan maar eens met de volgende zinnen waarin je ‘nee’ zegt en toch de vraag van de ander hoort en respecteert.

• Ik hoor wat je zegt, en nee.
• Ik waardeer je vraag, en nee.
• Dank dat je me dat vertelt, en nee.
• Dank je voor het vragen, en nee.
• Ik heb nu geen passend antwoord en totdat ik het helder heb, nee.
• Ik heb nog geen idee. Vraag het op een ander tijdstip.

Bedenk ook dat je over het algemeen meer gewaardeerd wordt om je duidelijkheid dan om je wispelturigheid. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander weet hij gelijk waar hij aan toe is en kan hij iemand anders vragen of met een ander voorstel komen. Het is misschien even door de zure appel heen bijten, maar het moment waarop je iemand naar jouw gevoel moet teleurstellen duurt maar kort in vergelijking met wat het jou daarna allemaal oplevert. Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Denk ja! Deze keer zeg ik ‘nee’! En ik hoor graag wat het je opgeleverd heeft!

8066dc70c142f6f551238c5a6d6459f1[1]

Keuzes maken is stress verminderen

Zodra er kinderen komen gaan de meeste vrouwen parttime werken. In Nederland spreken we van het 1,5-verdienersmodel. Feitelijk zitten we nog maar zo rond de één-en-een-kwart, (Trouw). Veel vrouwen werken wel, maar in parttime banen. En toch ervaren zij veel stress. Hoe komt dat? Ligt dat alleen aan het feit dat in de meeste gevallen het huishouden zowel als de zorg voor de kinderen op hun schouders terecht komt? Met daarnaast die parttime baan? Of is het ook omdat we zoveel moeten van onszelf?

Tegenwoordig verdrinken we in de keuzemogelijkheden, rennen we onszelf voorbij en hebben we het gevoel nooit eens aan onszelf toe te komen. We voelen ons geleefd door onze baan, door de schooltijden en de sportclubjes van onze kinderen en de afspraken met onze vrienden en familie. Op den duur gaat zich dat wreken en krijgen we stress. Hiermee worden we er niet gezelliger op:  Gestreste mensen hebben vaak last van slapeloosheid, zijn humeurig en emotioneel instabiel. Ze hebben moeite met zich concentreren en kunnen op den duur zelfs depressief worden. Geen wenselijke situatie voor zowel thuis als op het werk.

Kunnen we hier wat aan doen? Jazeker! Het enige wat je hoeft te doen is: Keuzes maken! Een goede werknemer zijn, een goede moeder en een goede echtgenote.. Het probleem is dat we álles willen, maar met een beetje logisch nadenken gaat dat gewoon niet. In een week zitten nou eenmaal ‘maar’ 168 uren. De tijd die je sowieso kwijt bent aan alleen al het voldoen aan de basisbehoefte van je lijf zoals eten, slapen, wassen enz. ligt gemiddeld op 90 uur per week. Dan blijft er ‘slechts’ 78 uur over om in te vullen met jouw tijdsbesteding. Stel je werkt 40 uur, inclusief reistijd, dan hou je nog 38 uur over voor jezelf, gedeeld door 7 is ongeveer 5,5 uur per dag. Verdeel dit over hobby’s, sociale contacten, sport en gezin en je komt tijd te kort voor je het weet.

Conclusie, het is zaak deze resterende tijd te besteden aan dingen die er toe doen. Ga maar bij jezelf na, wat is er nou echt belangrijk? Hoe besteed ik eigenlijk mijn tijd? Wat kun je als eerste laten vallen om meer rust te creëren? Moeten mijn kinderen op pianoles, hockey en turnen tegelijk? Kan dat niet wat minder? Misschien willen zij liever gewoon eens afspreken met een vriendje of vriendinnetje zonder overal heen gesleept te worden. Keuzes maken, en vooral ook nee zeggen tegen dingen die niet belangrijk zijn, ook al lijken ze dat wel, kan al heel veel tijd opleveren. Hoe doe je dat? Begin maar eens met deze drie punten:

  • Maak een lijst van alles wat je nog te doen hebt, en geef daar een rangorde aan. Zijn de punten onderaan de lijst echt noodzakelijk? Kun je die schrappen?
  • Breng eens in kaart hoeveel tijd je besteedt aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. Kunnen telefoongesprekken korter, kun je dingen uitbesteden, hoe lang zit je eigenlijk achter je pc of televisie? Handig om eens een keer een overzicht te maken van deze tijdvreters, gewoon om je eens bewust te maken en om je tijd wat efficiënter in te delen.
  • Zeg eens ‘nee’ als je met iets opgezadeld wordt waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Daarmee zeg je uiteindelijk ‘ja’ tegen jezelf.

Het lijken allemaal open deuren en platgetreden paden, maar met dit laatste punt ging ik zelf kort geleden nog finaal de mist in. Over het jezelf onnodig moeilijk maken, daarover in mijn volgende blog meer. In ieder geval hoor ik graag hoe jullie erover denken. Is bovenstaande herkenbaar? En wat ga jij schrappen van jouw to-do lijst? Ik hoor graag je reactie!