Maandelijks archief: mei 2013

Gemotiveerd blijven, hoe doe je dat?

Herken je dit? Vaak begin je vol enthousiasme ergens aan, dat kan zijn afslanken, nu echt een boek uitlezen, of een deadline te halen. Gaandeweg verdwijnt dan de motivatie. Geen zin meer, te moeilijk, te dik, duizend andere dingen te doen (al is het stofzuigen) en raakt wat eens zo leuk leek, steeds verder op de achtergrond. Hoe kun je voorkomen dat motivatie wegzakt? In het Tijdschrift van Coaching stelt professor marketing aan de Stern School of Business van de New York University Andrea Bonezzi, dat motivatie over het algemeen een voorspelbaar patroon kent. Ongeveer halverwege het behalen van het doel zakt motivatie weg tot een dieptepunt en gaat pas weer omhoog zodra het eind in zicht komt. Op de helft ben je namelijk even ver verwijderd van het beginpunt (waarom was ik hier ook al weer aan begonnen?) en het eindpunt (hoe ver moet ik nog?), wat demotiverend werkt.

Wat je hieraan kunt doen is tussentijdse doelen stellen en de taak opdelen in kleinere subtaken. Wat de subtaken betreft, zorg ervoor dat het concrete taken zijn die erop gericht zijn je doel te bereiken en waar je daadwerkelijk mee aan de slag kunt. Stel dat je over 2 weken een boek uit wilt hebben, zeg dan niet ‘boek uitlezen’, maar zeg ‘ik lees iedere dag 20 bladzijden’. Een echte aanrader op het gebied van effectief je tijd indelen is het boek Getting Things Done van David Allen.  

Zijn we dan weer terug bij een ouderwetse to-do-list? Ja, eigenlijk wel. Je stelt jezelf een doel en hakt die in kleine stukjes. Zorg ervoor dat je minstens 1 stap per dag zet, want iedere keer dat je een stap gezet hebt mag je jezelf weer op je schouder kloppen dat je weer wat vooruit bent gekomen en dat geeft energie. Sla die stappen ook ergens op zodat je kunt zien hoeveel vorderingen je hebt gemaakt. Je zult je straks verbazen over het verschil tussen nu en een jaar geleden!

Een andere tip is: Doe het samen met anderen om elkaar te motiveren. Niets is zo vermoeiend als in je eentje ploeteren om iets voor elkaar te krijgen. Realiseer je dat je nooit de enige bent met wat voor probleem dan ook. Ga samen joggen/lopen/een plan voorbereiden/afvallen of netwerkborrels aflopen. En om deze ouderwetse to-do-list dan wat te moderniseren, gebruik dan een leuke app, zoals bijvoorbeeld Evernote of Wunderlist om je te reminden dat er nog wat moet gebeuren.

Hoe gemotiveerd en gestructureerd je ook bezig bent, iedereen heeft wel eens een off-day. Mijn persoonlijke tip is: Heb  dan ook een off-day! (Nou ja, het hoeft niet de hele dag te duren, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.) Heb je er even genoeg van, ga dan iets heel anders doen en verzet je zinnen. Buiten wandelen, een frisse neus halen, of desnoods de planten water geven. In ieder geval iets waarbij je je hoofd even wat zuurstof gunt. Geef je bewuste een tijdje rust, je onderbewuste suddert vanzelf wel door. Vooral als er dingen zijn waar je niet direct uitkomt. Vaak komen de creatiefste oplossingen juist als je dingen doet waar je ‘gedachteloos’ mee bezig kunt zijn. Daarna kun je met een frisser hoofd weer wat gemotiveerder aan de slag. Vaak zet je dan in kortere tijd meer werk weg dan wanneer je door was blijven modderen. (Lees meer)

Hebben jullie ook nog leuke tips? Ik lees ze graag!