Categorie archief: OneNote

Do’s en slechts 1 Don’t in OneNote

Hoe zat het ook al weer? In OneNote komt het neer op Verzamelen – Organiseren – Delen

Even herhalen van het vorige blog: In OneNote heb je Notitieblokken. Daarin kun je Secties (onderwerpen) maken en per Sectie heb je verschillende Pagina’s (onderverdeling in sub-onderwerpen).

Voor wie het gemakkelijker vindt om andersom te onthouden: Je begint in OneNote op een Pagina. Daarin kun je alles verzamelen, alsof het een groot memoryboard is. Pagina’s kun je onderbrengen in een Sectie, daar organiseer je wat je verzameld hebt. Secties kun je onderbrengen in verschillende Notitieblokken. En je kunt alles ook weer delen met anderen. Je kunt de tabbladen van de Secties ook wijzigen van kleur door er met de rechtermuisknop op te klikken en je kunt ze ook verschuiven (net als de tabbladen in Excel).

Er is maar 1 echte Don’t in OneNote:

OneNote een mooi en uitnodigend notitieblok waar je werkelijk alles in kwijt kunt. Gaandeweg merk ik: Dat is nu ook precies het gevaar. Na een paar weken intensief gebruik blijkt namelijk dat wat eens mooi overzichtelijk begon, vervallen is tot een onoverzichtelijke, chaotische bende waarin ik weer niet snel kan vinden wat ik erin heb gezet. Werk en privé lopen door elkaar, notities staan her en der en ik heb veel te veel tabbladen. Dat ligt natuurlijk aan mijzelf. Ondanks dat er een snelle zoekfunctie is (Control+F), ook hier geldt, eenvoud is troef.

Er zijn meerdere Do’s:

TIP 1: Maak onderscheid tussen in ieder geval werk en privé in je OneNote, dat scheelt alvast. En verwijder gelijk ook de mappen die je toch nooit gebruikt.

TIP 2: Door trial & error merk ik dat het handiger is om de Losse notities sectie in te zetten als verzamelpagina van alle losse aantekeningen die ik in de loop van de dag verzamel en op een rustig moment wegzet in de juiste Secties. Dat is wel dubbel werk ja, maar het scheelt wel zoektijd.

Erg fijn is trouwens dat je niets hoeft te saven. Je kunt gewoon afsluiten, alles staat er nog.

Handigheidjes:

Bovenin het lint staat het tabblad Invoegen. Hier kun je van alles aanklikken en invoegen zoals documenten, foto’s, websites, etc. Ook geluidsfragmenten met Audio opnemen is heel eenvoudig te doen voor wanneer je bijvoorbeeld geen pen bij de hand hebt. Je klikt op Audio opnemen en de klok gaat gelijk lopen. Druk op Stop als je klaar bent met inspreken of geluid opnemen, en er verschijnt een icoontje op de OneNote pagina waarin je bezig bent.

Mochten foto’s gekanteld OneNote binnenkomen kun je ze makkelijk draaien door er met de rechtermuisknop op te klikken.

TIP 3: Om nog even terug te komen op structuur, let vooral op hoe je OneNote wilt gaan gebruiken. Is het voor klanten, dan kun je een notitieblok voor Klanten aan maken waarin iedere klant zijn eigen Sectieblad heeft. Als je juist projectmatig werkt, dan kun je bijvoorbeeld per notitieblok een project benoemen en verder onderverdelen.

Hou het simpel, niet te veel lagen, anders weet je ook niet meer waar je je aantekeningen in kwijt kan. Succes met proberen en als er nog vragen of opmerkingen zijn hoor ik ze graag!

Waarom OneNote?

En wat kun je er mee? Ik zocht al een tijdje naar een overzichtelijk, digitaal notitieblok waar ik alles in kwijt kan. Nu wezen verschillende mensen mij al eerder op OneNote, want je hebt het (als Microsoftgebruiker) sowieso al tot je beschikking, het is dus ‘gratis’ en het is zo’n geweldige tool. Reden genoeg om het zelf maar eens te ondervinden. Wat ik vooral belangrijk vind is dat het functioneel moet zijn, gebruiksvriendelijk en uitnodigend. En het moet makkelijk overal op synchroniseren. Als dat niet in een keer werkt haak ik heel snel af.

Gaandeweg merk ik al snel dat de opties in OneNote legio zijn, teveel voor in één blog in ieder geval. Allereerst let op: De automatisch meegeleverde OneNote op je PC is NIET hetzelfde als de Online versie. Bij de standaard OneNote op je PC worden je notitieblokken geplaatst op je kantoor- of netwerkschijf. Dit staat dan lokaal en delen met je smartphone of tablet wordt lastig. Je kunt dan niet overal bij je aantekeningen. Wat je van daaruit wel weer kunt doen is een pagina delen met anderen (die krijgen dan een melding in de mail). Als je OneNote optimaal wilt gebruiken heb je eigenlijk een online (Cloud) account nodig, namelijk een Microsoft account, oftewel een LiveID zoals bijvoorbeeld je hotmail account. Dat gezegd hebbende…

  1. Voor visueel ingestelde mensen: Het ziet er overzichtelijk uit (toevallig is mijn favoriete kleur ook nog eens paars). Er zit een goede demo bij (vooral kijken voor je begint, het helpt echt) en het heeft inderdaad veel weg van een collegeblok van vroeger. Je kunt oneindig veel notitieblokken met secties (tabbladen met onderwerpen bovenaan) en pagina’s (tabbladen rechts van een sectie) aanmaken en het blijft overzichtelijk ogen. Het ‘lint’ erboven is grofweg hetzelfde als dat van Outlook, heel herkenbaar, dat scheelt weer zoekwerk.

TIP: Het is wel aan te raden om van tevoren uit te zoeken wat een handige structuur kan zijn. Welke onderwerpen verdienen een eigen notitieblok,  ‘Sectie’ of ‘Pagina’? (Aan de terminologie moet ik ook wennen. Waarom heb je niet gewoon tabbladen met hoofdstukken? Maar ach, het went en wanneer je de secties en pagina’s benoemt maakt het ook niet meer uit.)

  1. Hm, gelijk een probleem bij de Cloud-versie. Waarom synchroniseert het niet van mijn telefoon naar tablet? Zelfde accounts? Check. Aangesloten op netwerk? Check. Synchronisatie handmatig? (Ik krijg al steeds minder zin) Aha, hij meldt dat ik niet kan synchroniseren als ik ‘Alleen synchroniseren via Wi-Fi’ aan heb staan. Pas dit aan bij Instellingen. Probleem verholpen.
  1. Van Outlook naar OneNote en vice versa. Je kunt schakelen tussen OneNote en Outlook met de  knop of het icoontje ‘OneNote’. Je kunt bijvoorbeeld een mailtje rechtstreeks naar OneNote verplaatsen door op deze knop te klikken. Je krijgt dan een scherm waar je kunt aangeven waar je deze mail wilt opslaan, dus in welk notitieblok, sectie of pagina. Het kan nog sneller wanneer je de eerste letters intikt van de naam waar je deze mail wilt hebben.

Met de onderste optie ‘E-mailnotities altijd verzenden naar…’ kun je mailtjes standaard naar een bepaalde sectie sturen. Maar ja, waarom zou je dat willen? In het kader van Zero Inbox? Dan krijg je een nieuwe inbox in OneNote, van de regen in de drup lijkt me. Tenzij je bijvoorbeeld voor een bepaald project alles bij elkaar wilt hebben. Dan heb je inderdaad alles bij elkaar.

  1. Taken maken vanuit OneNote. Dit is wel weer handig: Je kunt taken in OneNote maken en terug laten komen in Outlook. Stel dat je een actiepuntenlijst aan het opstellen bent en een van de acties is voor jou, dan kun je dat stukje tekst in OneNote selecteren en er een taak van aanmaken door Outlooktaken te selecteren en hem verder in te vullen als taak. Hij komt dan terug je takenlijst in Outlook. De tekst die je hebt geselecteerd staat als titel in het onderwerp.

Volgende keer meer over OneNote en takenlijsten. Wat je vooral zal merken is dat je al doende leert. Gewoon oefenen en opties uitproberen dus. Mocht je nog vragen hebben die ik vast uit kan zoeken, laat ze me weten, dat neem ik dan mee in een volgend blog. Succes!