Categorie archief: herhaling

Gewoon doen!

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en mensen barsten weer van de goede voornemens. Vaak hadden zij die goede voornemens vorig jaar en de jaren daarvoor ook al, maar kwam daar weinig van terecht. Het mooie van goede voornemens is gelukkig wel, dat je ze op ieder moment van welke dag dan ook kunt beginnen. Je moet ze alleen wel volhouden. Nu is het inderdaad best lastig te stoppen met roken of een dieet vol te houden, maar het voornemen efficiënter te werken en tijd besparen is in vergelijking daarmee echt makkelijk uitvoerbaar! Dit komt omdat met een paar simpele veranderingen al direct resultaat te merken is. Wist je bijvoorbeeld dat een half uur tijd per dag besparen, op basis van een 40-urige werkweek, al 3 weken tijdwinst per jaar oplevert? In dit blog geef ik drie tips om tijd en moeite te besparen. Kies er een, en hou dit een maand vol. Zeker weten dat dit tijd en energie op gaat leveren!

1. Stel niet uit!

Doe dingen meteen en schuif vervelende klussen niet steeds verder voor je uit! Doe het gewoon eens nu! Direct! Dan ben je er vanaf en dat geeft je weer een energie-boost. Vaak is men geneigd om alvorens aan een grote klus te beginnen, allemaal kleine dingetjes te gaan doen zoals bijvoorbeeld veel mailtjes te beantwoorden om het gevoel te hebben toch met iets nuttigs bezig te zijn. Dit is gewoon jezelf voor de gek houden. Het echte werk blijft immers liggen. Dat vreet energie, dat kost ruimte in je hoofd, want ondertussen blijft die belangrijke klus gewoon op je wachten, geen ontkomen aan.

2. Doe dingen 1 keer

Wist je dat mensen eenzelfde mailtje gemiddeld 4 tot 6 keer lezen, voor ze er wat mee gaan doen? Denk eens in hoeveel tijd je hier mee kwijt bent! Ben je een stapel post of e-mail aan het wegwerken, beslis dan gelijk wat je er mee gaat doen. Voorkom het vallen in herhaling! Handel het gelijk af als je het binnen 3 minuten gedaan kunt hebben. Als iets langer duurt, plan het in je agenda in. Is een e-mail niet voor jou bestemd, gooi hem weg of stuur hem door. Makkelijke beslissingen, direct resultaat.

3. Stop met multitasken

Multitasken beïnvloedt je werk op een negatieve manier. Focussen op meerdere taken tegelijk haalt je productiviteit met 40% omlaag! Bovendien maak je veel meer fouten in je werk en daarbij ervaar je een veel groter gevoel van stress, omdat meerdere taken niet af zijn. Je hebt veel minder overzicht. Wist je dat je IQ 10 tot 15 punten omlaag gaat als je aan het multitasken bent? Het roken van een joint heeft ongeveer evenveel effect!

Met ieder van bovengenoemde punten valt zeker een half uur tijdwinst per dag te behalen. Kies er eentje uit en hou dat een maand vol. Daarna pak je een andere en voor de lente begint heb je meer tijd, minder stress en veel meer het gevoel dat je alles onder controle hebt. Kun je in al die extra tijd je bezighouden met andere goede voornemens, afvallen, meer sporten, stoppen met roken, je weet wel, de voornemens die veel moeilijker vol te houden zijn. Succes!

Herhaling, herhaling, herhaling..

Wie kleine kinderen heeft weet als geen ander: Eén keer zeggen is niet voldoende. Voor hen geldt: Herhaling, herhaling, herhaling, en dan nog eens herhalen tot je er zelf bij neervalt. Is dat iets wat minder wordt naarmate de leeftijd vordert? Niet echt. Voor veel volwassenen geldt de kracht van herhaling nog steeds. Meestal is het geen onwelwillendheid dat de aandacht er niet bij is, de aandacht moet alleen verdeeld worden over zo’n overvloed aan andere binnenkomende prikkels, dat een boodschap die slechts eenmaal gecommuniceerd wordt, gewoon niet landt.

Hoe zit dat eigenlijk op de werkvloer? Ook hier geldt: Eén keer iets vertellen blijft niet hangen. De boodschap gaat eigenlijk gelijk verloren in de waan van de dag. Uit onderzoek blijkt dat slechts één dag na een seminar de gemiddelde deelnemer nog slechts een schamele 13% weet te reproduceren. Dit zijn even schrikbarende als bedroevende cijfers en geeft ook stof tot nadenken voor degenen die een boodschap willen overbrengen. Waarom is het zo moeilijk iets te onthouden? Waarom beklijven dingen niet na één keer zeggen? Als je iets over wilt brengen, hoe zorg je er dan voor dat zaken blijven hangen? Het antwoord is net als vroeger, herhaling, herhaling, herhaling.

Herhaal de boodschap

Herhaal de boodschap drie maal op verschillende wijze. Kijk als voorbeeld maar eens naar het journaal. Eerst wordt aangekondigd waar het over gaat. Vervolgens komen de genoemde punten uitgebreid aan de orde. Wanneer je zelf iets wilt overbrengen, zorg dan dat je dat puntsgewijs en gestructureerd doet. Dat maakt het niet alleen makkelijker voor jezelf om te onthouden, maar ook voor degene die de boodschap ontvangt. Als laatste wordt dan weer afgesloten met een korte samenvatting van wat de belangrijkste punten waren. Deze herhaling werkt als een soort geheugensteun. Wel aan te raden is er hooguit drie te noemen, om het overzichtelijk te houden.

Van de andere kant bezien, hoe kun je er zélf voor zorgen dat je zaken beter onthoudt? Hier zijn diverse methoden voor. Je kunt altijd nog ouderwets rijtjes stampen, soms blijven die nog heel lang hangen (wie kent nog de naamvallen in het Duits? Mit, nach, von, zu, bei..). Je kunt dingen visualiseren met Visual Notes en zaken onthouden door het gebruiken van beelden en plaatjes in plaats van woorden. Maar de beste manier om dingen te onthouden schijnt te zijn: Vragen stellen. Als je bijvoorbeeld een lastig artikel leest, stel er vragen over. In ieder geval de hoe, wat, waarom, wie en wanneer vragen. Probeer zelf verbanden te leggen en wees kritisch.

Een andere leuke en wat creatievere methode is te ‘mindmappen’. Door op deze manier zaken voor jezelf op te schrijven, of liever uit te tekenen, geef je de stof vanzelf al structuur. Bovendien zorg je er door het gebruik van kleuren voor, dat er nog meer ‘verbindingen’ in je hersens ontstaan, waarmee de stof weer makkelijker teruggehaald kan worden.

Op de middelbare school was er een leraar die vertelde dat hij het juist goed vond als leerlingen spiekbriefjes maakten, alleen al door het feit dat ze dan gedwongen werden na te denken over de kern van het verhaal en dit in te perken tot een paar steekwoorden. Met het maken van dat spiekbriefje hadden ze de stof dan al zo vaak gezien dat ze het eigenlijk niet meer nodig hadden. Van hem mocht je dan ook gerust een spiekbriefje gebruiken. Als je werd betrapt, kreeg je weliswaar een één, maar een herexamen betekende dan gewoon nog meer herhaling.