Categorie archief: Uncategorized

Do’s en slechts 1 Don’t in OneNote

Hoe zat het ook al weer? In OneNote komt het neer op Verzamelen – Organiseren – Delen

Even herhalen van het vorige blog: In OneNote heb je Notitieblokken. Daarin kun je Secties (onderwerpen) maken en per Sectie heb je verschillende Pagina’s (onderverdeling in sub-onderwerpen).

Voor wie het gemakkelijker vindt om andersom te onthouden: Je begint in OneNote op een Pagina. Daarin kun je alles verzamelen, alsof het een groot memoryboard is. Pagina’s kun je onderbrengen in een Sectie, daar organiseer je wat je verzameld hebt. Secties kun je onderbrengen in verschillende Notitieblokken. En je kunt alles ook weer delen met anderen. Je kunt de tabbladen van de Secties ook wijzigen van kleur door er met de rechtermuisknop op te klikken en je kunt ze ook verschuiven (net als de tabbladen in Excel).

Er is maar 1 echte Don’t in OneNote:

OneNote een mooi en uitnodigend notitieblok waar je werkelijk alles in kwijt kunt. Gaandeweg merk ik: Dat is nu ook precies het gevaar. Na een paar weken intensief gebruik blijkt namelijk dat wat eens mooi overzichtelijk begon, vervallen is tot een onoverzichtelijke, chaotische bende waarin ik weer niet snel kan vinden wat ik erin heb gezet. Werk en privé lopen door elkaar, notities staan her en der en ik heb veel te veel tabbladen. Dat ligt natuurlijk aan mijzelf. Ondanks dat er een snelle zoekfunctie is (Control+F), ook hier geldt, eenvoud is troef.

Er zijn meerdere Do’s:

TIP 1: Maak onderscheid tussen in ieder geval werk en privé in je OneNote, dat scheelt alvast. En verwijder gelijk ook de mappen die je toch nooit gebruikt.

TIP 2: Door trial & error merk ik dat het handiger is om de Losse notities sectie in te zetten als verzamelpagina van alle losse aantekeningen die ik in de loop van de dag verzamel en op een rustig moment wegzet in de juiste Secties. Dat is wel dubbel werk ja, maar het scheelt wel zoektijd.

Erg fijn is trouwens dat je niets hoeft te saven. Je kunt gewoon afsluiten, alles staat er nog.

Handigheidjes:

Bovenin het lint staat het tabblad Invoegen. Hier kun je van alles aanklikken en invoegen zoals documenten, foto’s, websites, etc. Ook geluidsfragmenten met Audio opnemen is heel eenvoudig te doen voor wanneer je bijvoorbeeld geen pen bij de hand hebt. Je klikt op Audio opnemen en de klok gaat gelijk lopen. Druk op Stop als je klaar bent met inspreken of geluid opnemen, en er verschijnt een icoontje op de OneNote pagina waarin je bezig bent.

Mochten foto’s gekanteld OneNote binnenkomen kun je ze makkelijk draaien door er met de rechtermuisknop op te klikken.

TIP 3: Om nog even terug te komen op structuur, let vooral op hoe je OneNote wilt gaan gebruiken. Is het voor klanten, dan kun je een notitieblok voor Klanten aan maken waarin iedere klant zijn eigen Sectieblad heeft. Als je juist projectmatig werkt, dan kun je bijvoorbeeld per notitieblok een project benoemen en verder onderverdelen.

Hou het simpel, niet te veel lagen, anders weet je ook niet meer waar je je aantekeningen in kwijt kan. Succes met proberen en als er nog vragen of opmerkingen zijn hoor ik ze graag!

Een handige mappenstructuur opbouwen? Zo doe je dat (deel 2)

Wil je je mappenstructuur eens opschonen maar zie je door de hoeveelheid mappen het bos niet meer? Lijkt alles belangrijk? Probeer dan eerst op papier een lege mappenstructuur uit te tekenen waar je een indeling maakt met jouw kerntaken.

Je kunt ook eerst een mindmap maken om hoofd- van submappen te onderscheiden. Vaak helpt het al zaken eens uit te tekenen.

Het menselijk brein kan ongeveer 6 tot 8 zaken in een keer overzien. Meer dan dat wordt al een uitdaging (denk maar eens aan kinderfeestjes met 12 rondrennende kindertjes, onoverzichtelijk!).

Probeer daarom ook je mappenstructuur in te delen in maximaal 8 hoofdmappen, met daarachter hooguit 8 submappen en daarachter nog maximaal 8 submappen. Tezamen heb je dan 512 mappen om al je documenten in kwijt te kunnen.

Kijk eens naar je huidige mappenstructuur of je een gemeenschappelijke deler (hoofdmap) kunt vinden waar je gelijksoortige onderwerpen in kunt slepen.

 

Bijvoorbeeld

10 PROJECTEN

20 FINANCIEEN

30 PERSONEEL

40 MT OVERLEGGEN

50 CC-MAP

60 PERSOONLIJK

70

Vaak worden (te) grote documenten in de mail bewaard waardoor het netwerk trager wordt. Zijn mappen al verouderd, staan documenten al op een gezamenlijke schijf of weet je bij wie je ze terug kunt vinden? In dat geval kun je ze weggooien.

Een laatste tip:

Mocht je echt een enorme hoeveelheid mappen hebben, ga dan niet werken met terugwerkende kracht maar schaar ze onder ‘ARCHIEF’. Maak een nieuwe lege structuur en begin die te vullen vanaf nu. Mappen waarvan je denkt dat die daar toch in horen kun je altijd later nog toevoegen.

Hulp nodig? Mail mij gerust.

 

Even (ongeneerd) nietsdoen is goed voor je

Uit divers onderzoek blijkt dat in onze 24-uurs economie mensen ook in hun vrije tijd door blijven malen over hun werk. Zij kunnen hun gedachten niet 100% los maken van hun werk met als gevolg dat zij ook niet maximaal kunnen genieten van hun vrije tijd. Bij het lezen van dit artikel kreeg ik toch een onbehaaglijk gevoel van herkenning (LEES MEER). De meivakantie is net achter de rug en ondanks dat ik me had voorgenomen niets werkgerelateerds te doen kreeg ik daar een heel onrustig gevoel van. Als ik niks doe qua werk, heb ik ook niet het gevoel het ‘verdiend’ te hebben om op de bank te hangen met een boek. En ook al heb ik m’n werk af, dan moet ik toch minstens de wasmachine laten draaien, gestofzuigd en opgeruimd hebben voor ik neer kan ploffen zonder me schuldig te voelen over dat niks doen.

Waar komt dat schuldgevoel vandaan? Van waar de drang altijd maar nuttig bezig te moeten zijn? Precies die 24-uurs economie. Soms heb ik het gevoel dat wij allemaal kleine, individuele 24-uurs economieën zijn. Teksten als ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’ wat zo iets betekent als ‘Van lui zijn kan niets goeds komen’, of ‘Tijd is geld’ en ‘Stilstand is achteruitgang’ zijn bij iedereen wel bekend. Niks doen is het tegenovergestelde van productief zijn en levert niets op. En dan heb ik het nog niet eens over het fast forward tijdperk waarin wij leven, met onze smartphones en sociale media. We lopen gelijk achter als we even off-line gaan.

Toch is vrije tijd, of je rust nemen, essentieel voor je gezondheid, geluksgevoel en creativiteit (niet voor niets komen de beste ideeën voort als je onder douche staat, gedachteloos uit het raam staart of bezig bent met totaal iets anders). Door altijd maar gehaast te zijn, je gedachten over werk niet los kunnen laten, of je zelfs schuldig gaan voelen als je dat wel doet, kun je je niet ontspannen. Zonde van je vrije tijd. Ooit zag ik een interview met bekend actrice. De vraag was hoe zij haar glansrijke carrière en haar 3 kinderen als single mom zo goed kon combineren. Of zij zich niet schuldig voelde als zij drukke draaidagen had en daardoor vaak van huis was. Ze antwoordde dat ze vooral in het begin heel veel last van schuldgevoelens had, omdat zij er op draaidagen niet kon zijn voor haar kinderen. En wanneer zij dan wel bij haar kinderen was voelde ze zich juist weer schuldig ten opzichte van haar werk. Zij merkte dat niemand hier gelukkiger van werd. Daarom stelde zij haar 100% regel in: Wanneer zij op haar werk was, hield ze zich voor 100% bezig met haar werk. En zodra zij thuis was hield zij zich voor 100% bezig met haar kinderen. Door die focus haalde zij veel meer rust en quality time uit beide situaties, in plaats van zich steeds maar schuldig te voelen als werkende moeder.

In veel onderzoek wordt ook bevestigd dat focus meer rust geeft, betere kwaliteit levert van wat je aan het doen bent en minder stress veroorzaakt. Het gaat erom keuzes te maken en je tijd nemen om te genieten van wat je aan het doen bent en al die verstorende gedachten van wat je nog meer zou moeten doen los te laten. Zie ook de tips van Leo Babauta van Zen Habits. Dus mijn voornemen is nu: Wanneer ik vrije tijd heb, ga ik mijn gedachtes uitschakelen over wat ik nog allemaal te doen heb en focussen op maar een ding. Ik ga ongegeneerd op de bank hangen met een boek dat nergens over gaat en ik ga er van genieten.

En wat doe jij? Laat het me weten, ik ben erg nieuwsgierig! Zijn er nog tips waar je wat aan gehad hebt of die je wilt delen?

Concentratie verhogen? Begin bij jezelf!

De grootste saboteur van je concentratie ben je meestal zelf. Vaak wordt de oorzaak van niet geconcentreerd kunnen werken buiten de persoon zelf gelegd. Binnenlopende collega’s, bellende collega’s, vragen die je te pas en te onpas moet beantwoorden, om er maar een paar te noemen. Vaak kun je hier zelf al wat aan doen door je af te zonderen, wat ook al moeilijk genoeg blijkt te zijn in de praktijk. Wist je dat je zelf voor 70% van de interrupties zorgt? Dus ook al zit je in het gunstigste geval alleen en komt niemand je storen, dan nog ben snel je afgeleid… door jezelf! Hoe je daar wat aan kunt doen? Hieronder een paar tips:

 

1. Leeg je hoofd in een takenlijst.  

Een mens heeft gemiddeld ongeveer 40.000 gedachten per dag. Dit kunnen allerlei soorten gedachten zijn. Van gedachten over grootse plannen om van baan te veranderen of dat pak melk dat je niet moet vergeten te halen. Dit houdt in, nog steeds geen rust in je hoofd! Oppoppende gedachten kosten energie. Bovendien komen ze bovendrijven op momenten dat je ze helemaal niet nodig hebt. Leeg je hoofd dus in een takenlijstje voor de dingen die je niet mag vergeten. Zo houd je meer ruimte over voor de dingen die er echt toe doen.

2. Laat je niet verleiden op internet. 

Het is heel verleidelijk wanneer je terwijl je iets opzoekt voor jezelf, een niet ter zake doende aanbieding of boeiend artikel op internet toch gaat lezen. Voor je het weet is er een half uur voorbij waarin je bezig bent met andere dingen dan je van plan was. Hiervoor geldt discipline, discipline, discipline! Schrijf desnoods op een briefje met rode hoofdletters de naam van de taak die af moet, en hou die in beeld. Zo help je jezelf weer tot de orde te roepen en met één taak bezig te blijven.

3. Houdt rekening met je concentratieboog. 

De meeste mensen hebben een concentratieboog van ongeveer 45 minuten. Daarna werk je misschien wel door, maar gaat het in verhouding weinig extra’s opleveren. Daarom is het verstandig na iedere 3 kwartier een korte pauze in te lassen. In deze pauze is het niet de bedoeling dat je achter je beeldscherm blijft zitten om bijvoorbeeld spelletje te spelen op je telefoon. Daarmee krijgt je brein namelijk nog steeds geen rust omdat nieuwe prikkels dan maar binnen blijven komen. Ook al klinkt het duf, even dagdromend uit het raam staren met een kop koffie is dan veel rustgevender.

4. Slaap voldoende. 

Mensen hebben vaak de neiging maar door te gaan als het druk wordt. Voldoende slapen is dan al gauw het eerste dat er bij in schiet. We zijn geneigd maar even door te werken om toch nog iets af te krijgen. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat dit onze productiviteit juist omlaag haalt. Ook hier gaat de wet van de verminderde meeropbrengst op. Je bent eigenlijk te moe om nog goed te presteren, je maakt fouten zonder dat je het doorhebt en je werkt ook trager dan wanneer je goed uitgerust bent. Ga dus op tijd naar bed! Of doe een powernap.

Pas eens een van deze 4 tips toe om je concentratie te verhogen. Ik hoor graag wat het je gebracht heeft!

Kritische blik op eigen werkgewoonten

Gewoonten zijn moeilijk te veranderen, niet alleen omdat ze na lange tijd zo ingesleten zijn, maar ook omdat ze zo moeilijk te ontdekken zijn. Je denkt niet meer na bij wat je doet. Kijk maar eens hoe je ooit hebt leren fietsen, autorijden, schaatsen, ik noem maar wat. Allemaal vaardigheden waar je nu niet meer bewust mee bezig bent. Eigenlijk is het niet anders op de werkvloer. Op een gegeven moment bouw je een soort routine op in je werkzaamheden. Je hoeft niet meer na te denken bij de dingen die je doet. En dat is precies het moment waar een frisse blik hard nodig kan zijn. Als voorbeeld vertel ik eerst het verhaal van de natte aap.

In een kooi met vijf apen wordt een banaan opgehangen en daaronder wordt een trap neergezet. De apen willen natuurlijk die banaan hebben, maar zodra een van de apen de trap wil beklimmen om de banaan te pakken, worden alle apen natgespoten. Dat vinden ze niet leuk. En als het daarna nog een keer gebeurt, beginnen ze een verband te leggen. Banaan -> natgespoten worden -> niet leuk. Ze kijken dus wel uit om die banaan te gaan pakken. Ze hebben immers geen zin in nog een nat pak. Vervolgens wordt een aap vervangen een nieuwe aap die nergens wat van weet. Deze nieuwe aap ziet de banaan, wil die gaan pakken, maar zodra hij de ladder oploopt wordt hij gelijk door de vier resterende ‘oude’ apen zo hardhandig aangepakt, dat hij het niet meer in zijn hoofd haalt die banaan te pakken. Deze nieuwe aap leert dus gelijk dat de banaan off limits is, omdat hij anders afgetuigd wordt door de anderen. Vervolgens wordt er weer een ‘oude’ aap door een ‘nieuwe’ vervangen, net zo lang totdat er alle ‘oude’ apen vervangen zijn. Wanneer er dan weer een nieuwe aap bij komt die de banaan wil pakken, wordt hij geslagen door apen die het ‘natspuiten-omdat-je-een-poot-op-de-trap-zette’ nog nooit aan den lijve hebben ondervonden. Ondanks dat de echte ervaring ontbreekt, zal geen van de apen de banaan nog pakken.

Dit is een mooie metafoor voor wat er in veel bedrijven gebeurt. Op de vraag: “Waarom doe jullie dat zo?” wordt dan steevast geantwoord: “Dat doen we hier altijd al zo”. Werkgewoonten, je weet vaak niet meer waarom je de dingen doet op de manier waarop je ze doet. Zijn ze aangeleerd door een andere collega? Soms wordt bij nieuwkomers binnen een bedrijf letterlijk gezegd: “Vergeet alles maar wat je op school hebt geleerd, hier doen we alles anders.” Of was er juist niemand om je in te werken en bleek dit voor jou de handigste manier om iets te doen?

Kijk daarom eens kritisch naar jezelf. Waarom doe je de dingen die je doet? Kunnen ze beter? Kunnen ze anders? Sta eens stil bij iedere stap die je zet, probeer je werk maar eens uit te leggen aan een leek, een nieuweling.. Wanneer je door de ogen van een ander kijkt, vallen dingen weer op. Zodra je je werkgewoonten boven water hebt, kun je ze ook eens veranderen. In dit blog de oproep om jezelf weer eens onder de loep te nemen. Volgende keer ook wat richtlijnen over hoe je wat succesvoller of efficiënter te werk kunt gaan.

 

Kan Multitasken je hersens beschadigen?

Multitasken bestaat niet

Inmiddels wordt meer en meer bekend dat multitasken niet bestaat. Wat we doen is niet multitasken, maar switchtasken, dus snel switchen van de ene naar de andere taak. Feit is dat wanneer je heen en weer switcht tussen twee taken, je uiteindelijk meer tijd kwijt bent dan wanneer je de twee taken afzonderlijk na elkaar zou uitvoeren. Hierover zijn diverse onderzoeken gedaan, onder andere bij de Universiteit van Stanford. Uit verder onderzoek blijkt ook, dat er meerdere nadelen zitten aan switchtasken. Zo ben je eerder geneigd fouten te maken, er langer over te doen, en het levert ook nog eens een gevoel van stress. Dat men er oppervlakkiger en onpersoonlijker van wordt kun  je aan den lijve ondervinden wanneer je bijvoorbeeld een gesprek probeert te voeren met iemand die met een oog televisie zit te kijken. Daarbij wijst divers onderzoek uit dat multitasken je IQ met wel 10 tot 15 punten verlaagt. Maar dat multitasken echt hersenschade op zou leveren, die had ik nog niet gehoord. Tijd voor wat nader onderzoek.

 

Welk onderdeel van de hersenen?

Onderzoekers aan de Universiteit van Sussex vonden dat multitasken de structuur van de hersenen lijkt te veranderen. Mensen die regelmatig multitasken met telefoons, laptops, tablets etcetera, hebben minder grijze stof in een kern achter in de hersenen, in vergelijking met mensen die af en toe en met slechts met een media apparaat bezig zijn. Over welk deel van de hersenen gaat het dan? Het gaat over het deel dat de anterior singulate cortex (ACC) genoemd wordt. De ACC maakt  deel uit van een affectief network in de hersenen dat betrokken is bij de verwerking van emotionele prikkels. Het maakt constant afwegingen tussen wat goed is en wat niet, een soort continue kosten-baten analyse (lees meer). Bij een verminderde werking van de ACC zouden mensen dus minder goed in staat zijn deze afwegingen te  maken. Het betreft hier echter nog geen oorzaak en gevolg, maar er lijkt wel een relatie te bestaan tussen multitasken en deze kleinere ACC. “Hoe deze verschillen ontstaan is nog onduidelijk”, aldus wetenschapper Kep Kee Loh. “Het is mogelijk dat iemand met een kleine CCA vatbaarder is voor multitasken omdat die persoon een minder goede cognitieve controle of regulatie van zijn emoties heeft. Het is net zo goed aannemelijk dat wanneer situaties van multitasken vaker voorkomen, er structurele veranderingen optreden in de ACC-kern. Om dat verband vast te kunnen stellen, moeten mensen langere tijd worden gevolgd.”

 

Structurele verandering van ons brein

Dat sociale media ons brein structureel kan veranderen wordt ook beschreven in een blogartikel van Jan Boeckhorst, De Effecten van Sociale Media op Lichaam en Geest, erg interessant. Hij legt uit dat door de gigantische hoeveelheid informatie die beschikbaar is via het internet, er twee nieuwe ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op de werking van het brein:

  1. Het is niet meer belangrijk om parate kennis te hebben, maar veel belangrijker hoe en waar je de informatie kunt vinden. Je verlegt dus onbewust je geheugen naar een gezamenlijk, online geheugen.
  2. Doordat we informatie aangeboden krijgen die we zonder internet nooit ontdekt hadden, krijgen we op bepaalde momenten een overaanbod aan informatie, in veel gevallen onnodige informatie, maar je hersenen moeten het wel verwerken.

Door deze ontwikkeling krijgen onze hersenen een hele andere functie. Niet zozeer meer gebaseerd op parate kennis, maar meer op het vermogen om razendsnel informatie te verwerken en te selecteren. Alles wat op dat moment niet belangrijk is vergeten we weer, want dat kunnen we later altijd weer terugvinden op het internet. Geeft stof tot nadenken, wellicht weer eens goed voor die grijze massa.

Minder haasten meer genieten? Wat oudere mensen zeggen..

Je herkent ze vast wel, de dagen die bestaan uit rennen, vliegen naar en van werk, school en sportclubjes van de kinderen. Het zijn van die dagen dat je geleefd wordt en pas ’s avonds op de bank kan uitblazen, al zappend voor de televisie. Beleef je nog plezier aan dat soort dagen? Weinig. Ze vreten energie, en eigenlijk vergeet je door het strakke schema te genieten van de kleine dingen om je heen. Met enige regelmaat vraag ik mezelf af of dat ook anders kan, of ik niet vergeet te genieten omdat alles zo snel gaat. In dit gevoel word ik bevestigd als ik oudere mensen hoor zeggen dat ze meer hadden moeten genieten van het leven. Dat ze minder gehaast en meer in het moment hadden moeten leven. Genieten van de kleine dingen, hoe doe je dat? Wat zijn nou die dingen die zij anders aangepakt zouden hebben, als ze toen geweten hadden wat ze nu weten? Er is veel over te lezen. Bij deze een greep uit talloze wijze en bruikbare adviezen:

  1. Meer genieten van je gezin.

Het hebben van een gezin brengt vaak een hoop gestress en georganiseer met zich mee. Soms zo veel dat je geen tijd meer neemt er in rust van te kunnen genieten. Vaak heb je weer even een eye-opener nodig, om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

  1. Gezonder leven.

Hier zit vaak een ‘had ik maar’ component achter. Oudere mensen zouden gezien de gebreken van hun lichaam nu, vroeger meer aan onderhoud van hun lijf hebben gedaan. Gezonder eten, meer bewegen, om maar zo lang mogelijk goed ter been, zonder hulpstukken, zelfstandig te kunnen blijven.

  1. Kies een baan vanuit intrinsieke waarden, niet om het geld.

Geld is wel makkelijk, maar uiteindelijk geeft iets doen waar je hart ligt, waar je energie van krijgt, veel meer genoegdoening dan geld. Zo blijven maar weinig mensen hangen in een baan waarin ze genoeg geld verdienen, maar die hun geen uitdaging biedt. Mensen hechten een bepaald soort intrinsieke waarde aan werk. Met werk kunnen mensen bijdragen aan de maatschappij, ze tellen mee.

  1. Verspil geen tijd aan zorgen maken.

Als je je zorgen maakt over dingen waar je wat aan kunt doen, doe dat dan. Als je dingen niet kunt veranderen, hoef je je daar verder ook geen zorgen meer over te maken. Dit is een van de beste uitspraken die ik ooit ben tegengekomen.

  1. Leef je leven alsof het zomaar afgelopen kan zijn.

Klinkt misschien wat cru, maar het kan zo maar het geval zijn. Blijf niet zitten met losse eindjes, schuif geen dingen vooruit. Doe belangrijke dingen nu. Je hoort mensen wel vaker zeggen dat hun leven er heel anders uit zou zien als ze de kans kregen alles opnieuw te beleven, maar dan wel de kennis die ze nu hebben.

  1. Kies je levenspartner met de uiterste zorg.

Hoe waar is dit!! We hebben het over een levenspartner, iemand waar je oud mee wilt worden. Geen onderwerp voor overhaaste beslissingen. Neem alle tijd die je nodig hebt om iemand echt te leren kennen.

Bovenstaande is maar een greep uit wijze levenslessen van oudere mensen. Ze helpen je te relativeren en te kijken naar wat belangrijk is. Zie hieronder een paar linkjes naar interessante sites en uitspraken. De boodschap die ik er vooral uit haal is: Wees zuinig met je tijd. Besteed het aan mensen of zaken die het waard zijn. Probeer meer te genieten van het moment, het is zo voorbij.

Mocht je zelf nog leuke tips of wijsheden hebben, ik hoor ze graag!

(Lees meer tips en citaten of wat interessante onderzoeken).

 

 

Voor wie wil leren ‘nee’ zeggen

Op een vraag die ze eigenlijk niet uitkomt zeggen veel mensen eerder ‘ja’ dan ‘nee’ omdat ‘nee’ zeggen lastiger lijkt. Waarom doen ze dat? Omdat mensen over het algemeen geneigd zijn te willen helpen of omdat ze aardig gevonden willen worden. Kort geleden nog stapte ik zelf (weer) in deze valkuil. Mijn woensdagmiddag is namelijk al jarenlang gereserveerd voor de kinderen met alle bijbehorende activiteiten. Ik maak dan steevast geen zakelijke afspraken, maar een uitzondering dacht ik voor een keer wel te kunnen maken. Lang verhaal kort: Het gevolg was een berg stress voor een afspraak die ik uiteindelijk nog moest afzeggen ook omdat zoonlief mijn huissleutels had verstopt in de paar tellen dat hij even alleen was. Ik had mij enorm veel frustratie en ergernis kunnen besparen door dat simpele woordje van drie letters. Om het echt af te leren werd ik daar gisteren nog even aan herinnerd toen er een boete voor te hard rijden op die bewuste dag op de mat viel.

Wat heb ik hiervan geleerd? Met ‘nee’ zeggen zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Met ‘nee’ zeggen kom je voor jezelf op. Je bewaakt je eigen grenzen en maakt ruimte voor jezelf. ‘Nee’ zeggen dus, als het even kan op het juiste moment, want als je bij nader inzien je mening herziet kost dat meer energie dan wanneer je op het juiste moment ‘nee’ zegt. Je gaat dan toch redenen verzinnen en een ander moment kiezen voor dezelfde boodschap. Als je gevraagd wordt voor iets wat jou niet uitkomt zijn hier alvast wat tips:

1. Visualiseer wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen jezelf. Wat levert het je op?
2. Omgekeerd, visualiseer maar eens wat het je allemaal gaat kosten.
3. Bedenk een rijtje “Daar kom ik nog op terug” zinnen voor als je niet direct ‘nee’ durft te zeggen. Bijvoorbeeld:

• Je overvalt me hier mee, ik denk hier graag nog even over na.
• Hier had ik niet op gerekend, ik bel je zo terug.
• Het komt nu niet uit, kan ik je daar straks over spreken?

Het schijnt ook te helpen wanneer je het woord ‘en’ gebruikt in plaats van ‘maar’ en wel om de reden dat ‘en’ verbindt en ‘maar’ afstand schept. Wanneer je bang bent iemand te kwetsen door ‘nee’ te zeggen, probeer het dan maar eens met de volgende zinnen waarin je ‘nee’ zegt en toch de vraag van de ander hoort en respecteert.

• Ik hoor wat je zegt, en nee.
• Ik waardeer je vraag, en nee.
• Dank dat je me dat vertelt, en nee.
• Dank je voor het vragen, en nee.
• Ik heb nu geen passend antwoord en totdat ik het helder heb, nee.
• Ik heb nog geen idee. Vraag het op een ander tijdstip.

Bedenk ook dat je over het algemeen meer gewaardeerd wordt om je duidelijkheid dan om je wispelturigheid. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander weet hij gelijk waar hij aan toe is en kan hij iemand anders vragen of met een ander voorstel komen. Het is misschien even door de zure appel heen bijten, maar het moment waarop je iemand naar jouw gevoel moet teleurstellen duurt maar kort in vergelijking met wat het jou daarna allemaal oplevert. Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Denk ja! Deze keer zeg ik ‘nee’! En ik hoor graag wat het je opgeleverd heeft!

8066dc70c142f6f551238c5a6d6459f1[1]

Gemotiveerd blijven, hoe doe je dat?

Herken je dit? Vaak begin je vol enthousiasme ergens aan, dat kan zijn afslanken, nu echt een boek uitlezen, of een deadline te halen. Gaandeweg verdwijnt dan de motivatie. Geen zin meer, te moeilijk, te dik, duizend andere dingen te doen (al is het stofzuigen) en raakt wat eens zo leuk leek, steeds verder op de achtergrond. Hoe kun je voorkomen dat motivatie wegzakt? In het Tijdschrift van Coaching stelt professor marketing aan de Stern School of Business van de New York University Andrea Bonezzi, dat motivatie over het algemeen een voorspelbaar patroon kent. Ongeveer halverwege het behalen van het doel zakt motivatie weg tot een dieptepunt en gaat pas weer omhoog zodra het eind in zicht komt. Op de helft ben je namelijk even ver verwijderd van het beginpunt (waarom was ik hier ook al weer aan begonnen?) en het eindpunt (hoe ver moet ik nog?), wat demotiverend werkt.

Wat je hieraan kunt doen is tussentijdse doelen stellen en de taak opdelen in kleinere subtaken. Wat de subtaken betreft, zorg ervoor dat het concrete taken zijn die erop gericht zijn je doel te bereiken en waar je daadwerkelijk mee aan de slag kunt. Stel dat je over 2 weken een boek uit wilt hebben, zeg dan niet ‘boek uitlezen’, maar zeg ‘ik lees iedere dag 20 bladzijden’. Een echte aanrader op het gebied van effectief je tijd indelen is het boek Getting Things Done van David Allen.  

Zijn we dan weer terug bij een ouderwetse to-do-list? Ja, eigenlijk wel. Je stelt jezelf een doel en hakt die in kleine stukjes. Zorg ervoor dat je minstens 1 stap per dag zet, want iedere keer dat je een stap gezet hebt mag je jezelf weer op je schouder kloppen dat je weer wat vooruit bent gekomen en dat geeft energie. Sla die stappen ook ergens op zodat je kunt zien hoeveel vorderingen je hebt gemaakt. Je zult je straks verbazen over het verschil tussen nu en een jaar geleden!

Een andere tip is: Doe het samen met anderen om elkaar te motiveren. Niets is zo vermoeiend als in je eentje ploeteren om iets voor elkaar te krijgen. Realiseer je dat je nooit de enige bent met wat voor probleem dan ook. Ga samen joggen/lopen/een plan voorbereiden/afvallen of netwerkborrels aflopen. En om deze ouderwetse to-do-list dan wat te moderniseren, gebruik dan een leuke app, zoals bijvoorbeeld Evernote of Wunderlist om je te reminden dat er nog wat moet gebeuren.

Hoe gemotiveerd en gestructureerd je ook bezig bent, iedereen heeft wel eens een off-day. Mijn persoonlijke tip is: Heb  dan ook een off-day! (Nou ja, het hoeft niet de hele dag te duren, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.) Heb je er even genoeg van, ga dan iets heel anders doen en verzet je zinnen. Buiten wandelen, een frisse neus halen, of desnoods de planten water geven. In ieder geval iets waarbij je je hoofd even wat zuurstof gunt. Geef je bewuste een tijdje rust, je onderbewuste suddert vanzelf wel door. Vooral als er dingen zijn waar je niet direct uitkomt. Vaak komen de creatiefste oplossingen juist als je dingen doet waar je ‘gedachteloos’ mee bezig kunt zijn. Daarna kun je met een frisser hoofd weer wat gemotiveerder aan de slag. Vaak zet je dan in kortere tijd meer werk weg dan wanneer je door was blijven modderen. (Lees meer)

Hebben jullie ook nog leuke tips? Ik lees ze graag!

Verandering is in het diepe durven springen!

Veranderen is in het diepe durven springen!
Maar hoe krijg je mensen zo ver? Enige tijd geleden sprak ik een manager bij een bedrijf met verregaande plannen voor een fusie over het onderwerp verandering. “Da’s mooi dat veranderen”, zei hij, “maar in mijn club zitten allemaal mensen die helemaal niet wíllen veranderen. Die vinden het wel best zo. Wat doe je hiermee?” Van nature zijn mensen niet geneigd te veranderen en over het algemeen blijft men liever in hun comfort zone hangen, totdat het echt moet. Ten tijde van crisis is de behoefte aan verandering minimaal, zo bleek uit de cijfers over 2012 van (Nationale Werkonderzoek 2012 van Jobtrack): 42% van de werkenden blijft zitten waar hij zit en kijkt wel uit om de zekerheid van een vaste baan te verruilen voor een jaarcontract met alle risico’s van dien. Fusies en overnames zijn over het algemeen gebeurtenissen bij uitstek om mensen over hun eigen positie bij het bedrijf na te laten denken. Toch moeten mensen vaak daadwerkelijk te horen krijgen dat ze worden ontslagen, alvorens in actie te komen (Lees meer).

Hoe breng je ze in beweging vóór het te laat is? Het duurt, anno 2013, al gauw zes tot twaalf maanden ( als het niet langer is) om een baan te vinden. En dan geven werkgevers ook nog eens de voorkeur aan iemand die al ergens in dienst is in plaats van iemand die werkloos thuis zit. Redenen genoeg dus om als werknemer zélf het initiatief te nemen en niet af te wachten tot er voor hun beslist wordt. Maar hoe maak je dit als werkgever nou duidelijk? Over het stimuleren van mobiliteit is genoeg over te vinden op internet. Voor wie daar geen tijd of zin in heeft, bij deze wat handige tips op een rij voor zowel de werknemer als de werkgever (en feel free ze aan te vullen):

Voor de werknemer:
1. Wacht niet tot je werkgever voor jou beslist, neem zelf het initiatief en begin op tijd met om je heen te kijken! Een sprong in het diepe is per definitie eng en confronterend, maar het is tevens de mogelijkheid tot persoonlijke groei.
2. Wees tenminste voorbereid op een onzekere toekomst. Ga na: Wat heb jij te bieden en waar zou je terecht kunnen met jouw talenten en bij welke bedrijven zou je deze in kunnen zetten? Stuur bijvoorbeeld een paar sollicitatiebrieven, ook al ben je nog in dienst. Of vraag een gesprek aan met iemand die op een positie zit die jij ambieert.
3. Blijf investeren in kennis en vaardigheden, ook al heb je perspectief bij je huidige bedrijf. Het maakt je breder inzetbaar.
4. Schets verschillende toekomstbeelden. Wat gebeurt er als je afwacht, wat gebeurt er als je actief wordt en hoe mooi zou het zijn wanneer je zelf stuurt?

Voor de werkgever:
1. Voer allereerst een helder gesprek over de noodzaak van veranderen. Tijden zijn veranderd, een levenslange carrière bij een enkel bedrijf bestaat haast niet meer.
2. Bespreek tijdens een functioneringsgesprek hoe de medewerker zijn eigen professionele ontwikkeling ziet en hoe zijn loopbaan er over 5 jaar uit ziet. Stel een Plan van Aanpak op.
3. Spoor werknemers aan tot scholing zodat zij breder inzetbaar worden.
4. Indien mogelijk, maak het voor de werknemers mogelijk te experimenteren met nieuwe situaties. Dit kan door proefperiodes op een andere afdeling, stages, tijdelijke detachering of interim-functies.
5. Organiseer een dagdeel waarin dit met medewerkers onderling besproken kan worden, waarop zij zelf met ideeën kunnen komen en hun zorgen kenbaar kunnen maken.
6. Wanneer alsnog gedwongen mobiliteit ontstaan, zorg dan voor een reingratiebureau.

Verandering gaat nou eenmaal vaak gepaard met angst voor het onbekende. Het gaat erom het onbekende bekend te maken, zodat het minder eng wordt te verkennen en te bewegen. Daarbij kan verandering ook iets positiefs inhouden. Door open te staan voor verandering leer je iets nieuws, leer je jezelf beter kennen en groeit je zelfvertrouwen als iets lukt. Reden te meer om in beweging te komen, succes!